Ślimaczki serowe są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu , składa się na nie delikatne ciasto i nadzienie twarogowe.
Moja rodzina za nimi przepada, dlatego bardzo często je robię. Jest to naprawdę wielka przyjemność przygotować tak pyszny deser. Zapraszam na przepis.
1. Do ciepłego mleka wrzuć drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Dodaj również trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na bok.
2. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj, następnie dodaj rozczyn z drożdży i zagniataj ciasto. Miskę przykryj ściereczką, następie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto będzie rosło więc zagnieć je ponownie oraz znów przykryj na 15 minut.
4. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj cukier, twaróg oraz jajka. Żeby nadzienie nie było płynne dodaj szczyptę mąki. Przygotowane nadzienie przykryj spożywczą folią i odstaw.
5. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości 1 cm. Nie dochodząc do marginesu ciasta rozsmaruj nadzienie i zwiń je w rulon, a potem rozetnij na 1,5 cm kawałki.
6. Przygotowane ślimaczki układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia, między nimi zachowuj odstępy i na około 40 minut przykryj je ściereczką. Po upływie tego czasu roztrzep jajko i posmaruj nim ślimaczki.
7. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor. To cały przepis.
Podawaj z kwaśną śmietana lub posyp je cukrem pudrem. Życzę smacznego!