Sernikowy strudel – Ekspresowe i doskonałe w smaku ciasto na każdą okazję. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

To najsmaczniejszy strudel jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam go w szczególności zapracowanym Paniom domu, lubiącym serwować swoim bliskim desery, które można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 ml mleka
  • 3 kostki twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Rodzynki, suszone owoce (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Potem, dodaj miękkie i rozdrobnione masło. Wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.

 

2. Połowę gotowego ciasta wyłóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

 

3. Teraz, przygotuj nadzienie: Wymieszaj mikserem mleko z twarogiem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Konsystencją, powinno przypominać gęsty jogurt.

 

4. Wyłóż masę serową na cieście i posyp rodzynkami lub suszonymi owocami. Przykryj pozostałym ciastem i posyp po wierzchu startym na tarce masłem.

Podczas pieczenia, masło stopi się na całej powierzchni ciasta.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut. Gotowe!

 

Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi!
error: Content is protected !!