Sernik na herbatnikach, jakiego dotąd nie próbowałaś. Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć

Genialne ciasto dla wszystkich zapracowanych Pań domu i lubiących nowinki kulinarne oraz mamom, które z przyjemnością i regularnie serwują swoim bliskim smaczne desery.

Nie ma lepszego deseru od tego, który przygotujesz sama, ze sprawdzonych i łatwo dostępnych składników oraz takiego, który zachwyci wszystkich Twoich bliskich i rodzinę bez wyjątków. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500g twarogu chudego
  • 375 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g budyniu waniliowego instant
  • 80 ml mleka 2%
  • 80 ml mleka 2%
  • 40 herbatników

 

DO DEKORACJI:
  • 150ml śmietany 30%
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g startej białej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą o wymiarach 20×30 cm. poukładaj herbatniki, namoczone wcześniej w 80 ml mleka. Uważaj, aby herbatniki nie było za bardzo nasiąknięte, aby nie rozpadały się podczas układania.

2. W wysokiej misce, wymieszaj zmielony twaróg z cukrem, a następnie dodaj śmietankę, budyń wymieszany z mlekiem i z pomocą miksera dokładnie wymieszaj.

 

3. Połowę przygotowanego nadzienia serowego, wyłóż równomiernie na herbatniki i wygładź powierzchnię.

4. Następnie, poukładaj kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników, kolejną warstwę masy serowej i ostatnią warstwę z herbatników.

5. Czas na przygotowanie polewy: Rozpuść w kąpieli wodnej dwa rodzaje czekolady i wymieszaj ze śmietanką. Przygotowaną polewą, polej całe ciasto z wierzchu. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Sernik przekładany herbatnikami, smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda na każdym świątecznym i uroczystym stole. Chociaż karze na siebie trochę czekać, przekonaj się że na prawdę warto. Smacznego!
error: Content is protected !!