Sernik na herbatnikach, jakiego dotąd nie próbowałaś. Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć
Genialne ciasto dla wszystkich zapracowanych Pań domu i lubiących nowinki kulinarne oraz mamom, które z przyjemnością i regularnie serwują swoim bliskim smaczne desery.
Nie ma lepszego deseru od tego, który przygotujesz sama, ze sprawdzonych i łatwo dostępnych składników oraz takiego, który zachwyci wszystkich Twoich bliskich i rodzinę bez wyjątków. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
500g twarogu chudego
-
375 ml śmietany 30%
-
200 g cukru pudru
-
80 g budyniu waniliowego instant
-
80 ml mleka 2%
-
80 ml mleka 2%
-
40 herbatników
DO DEKORACJI:
-
150ml śmietany 30%
-
150g czekolady gorzkiej
-
100g startej białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą o wymiarach 20×30 cm. poukładaj herbatniki, namoczone wcześniej w 80 ml mleka. Uważaj, aby herbatniki nie było za bardzo nasiąknięte, aby nie rozpadały się podczas układania.
2. W wysokiej misce, wymieszaj zmielony twaróg z cukrem, a następnie dodaj śmietankę, budyń wymieszany z mlekiem i z pomocą miksera dokładnie wymieszaj.
3. Połowę przygotowanego nadzienia serowego, wyłóż równomiernie na herbatniki i wygładź powierzchnię.
4. Następnie, poukładaj kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników, kolejną warstwę masy serowej i ostatnią warstwę z herbatników.
5. Czas na przygotowanie polewy: Rozpuść w kąpieli wodnej dwa rodzaje czekolady i wymieszaj ze śmietanką. Przygotowaną polewą, polej całe ciasto z wierzchu. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!