Bardzo stary przepis na wyjątkowy sernik krakowski. Charakterystyczne dla tego sernika jest jego kruchy spód i kremowe wnętrze.

Połącz wszystkie składniki na ciasto i dobrze wyrób. Powstałe ciasto podziel na 2 części: 1/3 i 2/3 i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Potem większą częścią ciasta wylep dno formy i nakłuj je widelcem. Podpiecz w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij i poczekaj aż wystygnie.

 

Przygotowanie masy serowej

Zmiel trzy razy ser. Mikserem utrzyj cukier i cukier waniliowy, pomału dodając po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Ucieraj aż do jednolitej masy. Dodaj mąkę i bakalie. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę i delikatnie łyżką dodawaj do masy serowej. Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę.

Mniejszą część schłodzonego ciasta pokrój w paski i ułóż w kratkę na cieście. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Nagrzej piekarnik. Sernik krakowski piecz około 50-60 minut w 170 stopniach. Po upływie tego czasu lekko uchyl drzwiczki piekarnika, wyjmij ciasto dopiero po całkowitym ostygnięciu. Teraz polukruj sernik.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!