Bardzo stary przepis na wyjątkowy sernik krakowski. Charakterystyczne dla tego sernika jest jego kruchy spód i kremowe wnętrze.

Chciałbyś powrócić do dzieciństwa i poczuć smak babcinego sernika? Na kruchym spodzie, z lukrem… aż ślinka cieknie. Szybko notuj i zabieraj się do pieczenia.

 

Składniki:

 

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 125 g masła (zimne)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g cukru pudru

 

Masa serowa:
  • 8 jajek
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek

 

opcjonalnie:
  • lukier
  • 1 żółtko

 

Przygotowanie ciasta

error: Content is protected !!