Serdelki przygotowane w sosie cygańskim- uwielbiam przygotowywać to danie na rodzinny obiad lub kolację.

Jeśli chcesz przygotować parówki w inny sposób, koniecznie przeczytaj ten przepis. W bardzo prosty oraz szybki sposób przygotujesz wspaniale danie, które na pewno posmakuje każdemu w Twojej rodzinie. W moim domu tak szybko znikają, że musze robić podwójną porcję. Spróbuj, a gwarantuje że będziesz zachwycona!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 500 g serdelek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej czerwonej mielonej papryki
  • Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.  Na samym początku rozgrzej olej na patelni, następnie podsmażaj na nim pokrojoną paprykę oraz cebulę. Po kilku minutach dodaj także pieczarki pokrojone w plasterki, całość podsmażaj do momentu, aż całkowicie odparuje woda.

 

 

2. Następnie dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dla lepszego smaku dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej mielonej papryki. Tak wymieszane składniki duś około 3 minuty na małym ogniu.

 

3. Na rozgrzanym oleju podsmaż ponacinane w trzech miejscach serdelki na złoty kolor. Danie jest gotowe!

Przygotowane serdelki z pysznym sosem cygańskim idealnie smakują ze świeżym chrupiącym pieczywem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!