Sałatkowa rolada ,,Mimoza” – Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo. Moja rodzina za każdym razem się nią zachwyca.

U moich rodziców każdego roku przygotowywało się sałatkę o nazwie,, Mimoza”. Zawsze mój brat kroił składniki, a ja ścierałam składniki na tarce. Jak zaczęłam sama przygotowywać sałatkę to postanowiłam trochę ją urozmaicić. Zapraszam na przepis na bułkę z sałatka Mimoza.

 

Sałatka Mimoza jest dalej najlepsza sałatka noworoczną. Pięknie wygląda na noworocznym stole. Po tylko latach dalej jej smak jest taki sam. Podana jako przystawka jest bardziej interesująca. Koniecznie przygotuj tą sałatkę , będziesz zachwycona!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 240 g sardynek w oleju
  • 7 jajek
  • 100 g twardego sera
  • Majonez do smaku
  • 50 g masła
  • 30 g szczypiorku
  • Pół marchewki
  • 3 ziemniaki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na sam początek przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na twardo ugotuj jajka, w skórkach do miękkości ugotuj ziemniaki. Jajka schłodź , następnie obierz. Oddziel białka od żółtek. Do osobnych miseczek zetrzyj je na tarce.

2.Tak samo postąp z ziemniakami. Użyj widelca do rozgniecenia rybnej konserwy. Pokrój szczypiorek. Jak masz ochotę dodaj do niego koperek lub pietruszkę. Na deskę wyłóż folię spożywczą. Jako pierwszej warstwy użyj żółtek , a na nie majonez. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj na żółtka, zimne masło.

3. Kolejną warstwą będzie ser twardy lub topiony , którego trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posyp startymi białkami. Każdą warstwę po za masłem posmaruj warstwą majonezu.

 

4. Ułóż dokładnie ziemniaki. A Teraz coś zielonego. Jako ostatnie połóż rybę. Warstwy układaj tak , aby zaczęły się od największej a skończyły na najmniejszej. A teraz zrób z tego ciasną rolkę. Krawędzie foli połącz ze sobą i zwiń jak w cukierka. Tak przygotowaną sałatkę przechowuj w lodówce przez godzinę. A jeszcze lepiej by było na całą noc.

 

Tuż przed podaniem wyjmij gotową bułkę z lodówki. Powoli zdejmuj folię i pokrój na plasterki. Jako dekoracji użyj majonezu oraz gałązek koperku. Całość układaj na szerokim półmisku. Zachwyceni będą Twoi goście tak piękną oraz smaczną przystawką. Oklaski na pewno się pojawią.

error: Content is protected !!