Sałatka z winogronem i brokułami – ten smak jest niesamowity i zachwyci każdego bez wyjątku.

Szczególnie latem lubię przygotowywać dania ze świeżych owoców oraz warzyw. Wystarczy zjeść jeden talerz przygotowanej sałatki, a energii mam na cały dzień. Moją ulubioną sałatką jest sałatką z dodatkiem winogrona oraz brokułu.

 

Jasne , chrupiące brokuły połączone z delikatnym serem oraz słodkimi jagodami- brzmi pysznie prawda? Świetnie smakują jak i dobrze wpływają na naszą sylwetkę ( kaloryczność brokułu jest 34kcal na 100 gram). Do tej sałatki używam winogrona czerwonego no o odmianie Red Cardinal.

 

Każdemu kto je tą sałatkę u mnie bardzo ona smakuje. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu, na pewno będziesz zachwycona.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g brokułu
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 100 g szynki
  • 150 g ciemnego winogrona
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Sól do smaku

 

SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Dokładnie opłucz brokuł i rozłóż go na różyczki w razie potrzeby na mniejsze kawałki pokrój. W salaterkach ułóż przegotowane brokuły. Na połówki pokrój winogrona, następnie dodaj je do salaterek

2.Pokrojoną na małe kawałki szynkę włóż także do salaterek ( zamiast szynki może być wędzony boczek, gotowana wieprzowina lub dowolne mięso, prościutko.). Na małe kawałki pokrój lub zetrzyj ser na tace. Dodaj do miseczek i przygotuj dressing. Do jogurtu dodaj pieprz oraz sól dokładnie wymieszaj. Dodaj także drobno posiekane zioła. Zamiast jogurtu dodaj lekki majonez.

3.Dokładnie wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę udekoruj okruchami orzechów, mogą być orzeszki ziemne lub migdały.

 

Ja również pozbywałam się kiedyś łodyg z brokułów. Dowiedziałam się jakiś czas temu, że łodygi można oczyścić i jeść. Pod skórką jest delikatna miazga , która przypomina szparagi. Tak oczyszczone łodygi dodajemy do sałatek. To jest super pomysł.

error: Content is protected !!