Sałatka z czerwonej kapusty – Gdy raz spróbujesz, zawsze będziesz ją robić tylko w ten sposób

Każdego roku czekam, aż pojawi się młoda czerwona kapusta. Podobnie smakuje do białej , ale wygląda znacznie piękniej. Zawiera ona o wiele więcej witaminy C od białej. Dłużej zachowuje swoje właściwości. Dlatego znacznie bardziej polecam surówkę z czerwonej kapusty.

 

Do własnych upodobań możesz dostosować tą sałatkę. Idealnie jak dla mnie jest połącznie tych składników. Zamiast dressingu maślanego możesz użyć majonezu. Smak sałatki z czerwonej kapusty jest niesamowity.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 250 g groszku w puszce
  • Papryka
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Sól do smaku

 

WYKONANIE:

1.Kapustę czerwoną drobno posiekaj, a paprykę oczyść dokładnie z nasion oraz usuń z niej łodygę, następnie pokrój w paski. Czosnek oraz pietruszkę posiekaj. Odcedź groszek od zalewy.

2.Do głębokiej miski przenieś kapustę, następnie przypraw solą oraz cukrem i za pomocą rąk dokładnie wymieszaj. Wtedy stanie się smaczniejsza oraz miększa. Do kapusty dodaj pietruszkę, paprykę, groszek oraz czosnek, dokładnie wszystkie składniki wymieszaj.

3.Do dressingu dodaj ocet, olej oraz pieprz (bądź mieszankę papryczek). Dodaj przygotowany dressing do sałatki , wymieszaj ją, a następnie podawaj.

 

 

Tak przygotowana sałatka nie potrzebuje jakiejkolwiek dekoracji. Jej smak jest również przepyszny. Zobaczysz , że tak przygotowana sałatka często będzie pojawiała się na Twoim stole.

error: Content is protected !!