Na szczęście żyjemy w czasach, w których niemal wszystkie warzywa są dostępne przez cały rok. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie ich zbioru, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu tej pysznej sałatki warzywnej do słoika. Samo zdrowie zamknięte w słoiku, to rewelacyjny sposób na soczystą, warzywną ucztę o dowolnej porze roku.
Czy wiesz, że kolory wpływają na nastrój? Na przykład szary kolor przyczynia się do uczucia melancholii i przygnębienia, natomiast czerwony, zielony, żółty i pomarańczowy to kolory, które dodają witalności i optymizmu.
W szybki i prosty sposób urozmaicisz zimowe dni i dodasz nieco koloru do zwykłych dań. Jestem pewna, że Ty również będziesz zachwycona tym przepisem! Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
0,5 kg kapusty
-
0,5 kg ogórków
-
0,5 kg pomidorów
-
0,5 kg słodkiej papryki
-
250 g cebuli
-
250 g marchwi
-
125 ml oleju
-
75 ml 9% octu
-
60 g cukru
-
1.25 szkl. soli
-
10 szt ziarenek czarnego pieprzu
-
5 szt liści laurowych
PRZYGOTOWANIE
1. Posiekaj drobno kapustę, dodaj pół łyżki soli, wymieszaj i delikatnie ugniataj ją ręką.
2. Następnie umyj i oczyść z nasion paprykę. Pokrój ją w paski.
3. Ogórki pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm i wymieszaj z kapustą i papryką.
4. Potem dodaj pokrojone w dużą kostkę pomidory.
5. Cebulę obierz i pokrój na pół piórka o średniej grubości.
6. Obierz, umyj i pokrój na pół plasterki marchewkę.
7. Włóż wszystkie warzywa do dużego garnka, dodaj do nich pozostałą sól, olej, czarny pieprz i liść laurowy. Wlej 25 ml octu. Delikatnie wymieszaj składniki, przykryj pokrywką i pozostaw na 1 godzinę w przygotowanej zalewie. W tym czasie warzywa kilka razy przemieszaj, aby były równomiernie nasycone.
8. Po tym czasie, postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sałatkę pod przykryciem przez 8 minut, mieszając co 2 minuty. Pod koniec gotowania wlej pozostały ocet, ponownie wymieszaj warzywa i zdejmij z ognia. Przełóż sałatkę do czystych słoików i dobrze zakręć pokrywki. Sałatka warzywna jest gotowa. Smacznego!