Ryż z warzywami sezonowymi na zimę – Wszystko co lubisz, zawsze gotowe i pod ręką

Najlepsze danie to takie, które nie potrzebuje do pełni smaku już żadnych dodatków ani przystawek. Otwierasz słoik kiedy chcesz i pyszne, zdrowe i pożywne danie jest gotowe.

Gotowy słoiczek ryżu z warzywami, to także wygodny posiłek do zabrania w drogę, na piknik, wakacyjny wyjazd lub wycieczkę.

Jeśli jednak lubisz dobrze zjeść, ryż z warzywami będzie również świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby. Łatwa w przygotowaniu i prosta sałatka, zagości w Twoim domu na dłużej. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg pomidorów
  • 500 g cebuli
  • 500 g słodkiej papryki
  • 500 g marchewki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka Soli
  • 2 łyżki stołowe octu

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę. Następnie przełóż je do garnka i doprowadź do wrzenia.

2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Teraz dodaj je do pomidorów i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

 

3. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i szklankę oleju roślinnego. Dopraw do smaku solą i cukrem. Duś wszystko razem przez kolejne 15 minut.

4. Ryż opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do warzyw. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj ocet i ciągle gorący ryż z warzywami przełóż do czystych słoików. Zakręć pokrywki i odwróć słoiki do góry dnem.

 

5. Zamiast ryżu, możesz również użyć kaszy pęczak lub kaszę jęczmienną, ponieważ po ugotowaniu zachowują swój kształt i nie zamienią się w płynną papkę.

 

 

Jeśli pomidory nie są soczyste, podczas gotowania przed wsypaniem ryżu, można podlać je wodą. Jednak nie więcej niż szklankę, aby zdążyła w całości odparować.

Smacznego!

error: Content is protected !!