Roladki schabowe z tym obłędnym nadzieniem, nie mają sobie równych
26 583
Roladki kojarzą nam się zazwyczaj z bitkami wołowymi. Jednak pyszne, nadziewane roladki można z powodzeniem zrobić z łatwiej dostępnego mięsa – schabu. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy, ledwie zdążyłam spróbować. Zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Kilka prostych składników i pyszne roladki z porą lądują na twoim talerzu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
0,5 kg schabu bez kości
1 por
20 dag pieczarek
1 serek topiony śmietankowy
15 dag twardego sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
olej do smażenia
wykałaczki
PRZYGOTOWANIE
1. Schab umyj, pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Posól i popieprz z obu stron, rozbijając je tłuczkiem.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj białą cześć pora, pokrojoną na pół plastry. Całość smaż ok. 10 min. i odstaw do wystygnięcia.
3. Zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj go z ostudzonym porem.
4. Na każdy rozbity plaster schabu, nałóż porcję farszu i zawiń szczelnie w ruloniki spinając brzegi wykałaczką.
5. Gotowe ruloniki usmaż na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Sos pieczarkowo-serowy
Do garnka włóż łyżkę masła i podsmaż na nim drobno pokrojone pieczarki. Następnie dolej wodę (ok. 1/2 l) i doprowadź do wrzenia. Potem dodaj serek topiony i duś pod przykryciem przez ok 10 min. Po tym czasie zblenduj całość na gładki, kremowy sos.
Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 min. Kiedy są miękkie i soczyste, oznacza to, że są gotowe.