Oto jak zrobić pyszną domową roladę z kurczaka, która smakuje jak od najlepszego szefa kuchni.

Przepis na domową roladę z kurczaka. Jest pyszna i prosta w wykonaniu.

 

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • Kurczak
  • Czosnek
  • Masło
  • Cukier do smaku
  • Sól do smaku
  • orzechy
  • świeże zioła np. pietruszka, koperek, bazylia, szpinak

 

Sposób przygotowania:

Do przygotowania rolady lepiej jest użyć całych kurczaków zamiast piersi z kurczaka. Dzięki temu danie będzie bardziej delikatne. Roladę można zrobić w ten sposób, oddzielając kości od mięsa. Skóra i tłuszcz mogą jednak łatwo pozostać.

W tym przepisie wykorzystano podudzia z kurczaka. Pokażemy Ci, jak zrobić to danie używając podudzi z kurczaka. Ilość mięsa potrzebnego dla każdej osoby powinna być dostosowana do liczby osób jedzących to danie. Zapewniamy jednak, że zostanie bardzo mało resztek!

Posolić mięso po usunięciu z niego kości. Czosnek pokroić w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Lekko posypać cukrem. Za pomocą tłuczka lekko rozbijemy mięso. Po tym czasie zdejmiemy folię i posmarujemy kurczaka musztardą.

Zmiksuj w blenderze kilka ząbków czosnku, cebulę i bazylię. (Jeśli nie masz bazylii, możesz użyć innej zieleniny). Posmaruj masłem folię aluminiową, następnie połóż na niej plastry mięsa. Rozłóż mieszankę ziół na wierzchu.

 

Zawijamy roladę szczelnie. Aby rolada była wyjątkowo delikatna, można ją ugotować w parowarze lub w kąpieli wodnej. Czas gotowania trwa około 20-25 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!