Rolada z cukinii – Genialny smak, który oczarował wszystkich członków mojej rodziny oraz przyjaciół.
Oryginalna przystawka na każdą imprezę oraz na świąteczny stół. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i przygotujesz ją z tanich, łatwo dostępnych produktów.
Prostą i szybką w przygotowaniu roladę z cukinii, polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych, lekkich i smacznych przekąsek. Robię ją bardzo często w domu, ponieważ moja rodzina jest nią zachwycona i znika ze stołu błyskawicznie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję…Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
2 cukinie
-
300 g mielonego mięsa drobiowego
-
100 g twardego sera
-
2 jajka
-
1 cebula
-
2-3 łyżki mąki pszennej
-
olej słonecznikowy
-
sól, czarny mielony pieprz, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz nadmiar wody. Przełóż cukinię do miski, dodaj jajka, posiekane zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Teraz do masy dodaj 2-3 łyżki mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną masę, rozprowadź równomiernie na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut.
3. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie, do podsmażonej cebuli, dodaj mielone mięso drobiowe.
4. Smaż mięso z cebulą, ciągle mieszając na złoty kolor. Pod koniec smażenia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do miski, przestudź i wymieszaj z startym na tarce o grubych oczkach serem. Wymieszaj.
5. Upieczone ciasto cukiniowe, wyłóż z blaszki wraz z papierem do pieczenia na blat roboczy. Teraz na środek wyłóż farsz mięsny i rozprowadź na całej powierzchni, zachowując mały odstęp od brzegów.
Zawiń ciasno w rolkę i ułóż ponownie na blaszce do pieczenia.
6. Zapiekaj w piekarniku do czasu, aż ser się rozpuści, przez ok. 10 minut. Gotowe!
Gotową roladę z cukinii przed podaniem, pokrój na porcje. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, jednak małe są szanse że na później zostanie chociaż kawałek.