Rolada mięsna – Nadziewana tymi dodatkami, to prawdziwe mistrzostwo smaku

Pyszna domowa, mięsna rolada nadziewana pieczarkami i serem to prawdziwy hit na moim świątecznym i uroczystym stole. Ale nie tylko. Jest tak dobra, że moja rodzinka chce ją jeść znacznie częściej niż tylko podczas uroczystości.

 

 

Ten szybki i prosty, sprawdzony przepis z pewnością często będzie gościł również na Twoim stole. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g pieczarek
  • 100-150 g mozzarelli
  • 2 łyżki twardego żółtego sera
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj dwa rodzaje mięsa i dodaj sól, czarny pieprz, drobno pokrojone pieczarki oraz starty na tarce o grubych oczkach twardy ser i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

 

2. Teraz przełóż mięso na papier do pieczenia i ułóż na kształt prostokąta. Następnie poukładaj na nim plasterki mozzarelli.

 

3. Zawijaj krawędzie pergaminu, formując z mięsa ciasny rulon. Delikatnie zawiń brzegi, aby podczas pieczenia, nie wypłynął ze środka ser.

 

4. Dodatkowo, owiń roladę 3 warstwami papieru i ciasno zwiąż końce. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 45–50 minut. Po całkowitym schłodzeniu, włóż do lodówki na 2-3 godziny.

 

Gotowa mięsna rolada, według tego przepisu nie rozpada się podczas krojenia i nie kruszy. Doskonale zastąpi każdą wędlinę, szynkę i kiełbasę.

 

Dobra rada:

Jeśli mięso, które chcesz użyć jest zbyt chude, możesz dodatkowo dodać do niego 100-200 g zmielonego boczku.

 

Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!