Ten szybki i prosty, sprawdzony przepis z pewnością często będzie gościł również na Twoim stole. Do dzieła!
1. W dużej misce, wymieszaj dwa rodzaje mięsa i dodaj sól, czarny pieprz, drobno pokrojone pieczarki oraz starty na tarce o grubych oczkach twardy ser i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
2. Teraz przełóż mięso na papier do pieczenia i ułóż na kształt prostokąta. Następnie poukładaj na nim plasterki mozzarelli.
3. Zawijaj krawędzie pergaminu, formując z mięsa ciasny rulon. Delikatnie zawiń brzegi, aby podczas pieczenia, nie wypłynął ze środka ser.
4. Dodatkowo, owiń roladę 3 warstwami papieru i ciasno zwiąż końce. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 45–50 minut. Po całkowitym schłodzeniu, włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowa mięsna rolada, według tego przepisu nie rozpada się podczas krojenia i nie kruszy. Doskonale zastąpi każdą wędlinę, szynkę i kiełbasę.
Jeśli mięso, które chcesz użyć jest zbyt chude, możesz dodatkowo dodać do niego 100-200 g zmielonego boczku.