1.Wymieszaj w dużej misce drożdże z ciepłym mlekiem, następnie dodaj łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Odstaw na bok, aby mogło urosnąć.
2.Przesianą mąkę później dodaj, oraz jajko, pozostały cukier, olej sól i i przygotowany zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszaj, następnie na gładkie ciasto zagnieć.
3.Na godzinę odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia.
4.Po upływie tego czasu, na 12 części podziel ciasto. Czystą ściereczką przykryj ciasto, i na 10 minut ponownie odstaw.
5.Z pociętych kawałków uformuj kulki, później na wydłużone , cienkie placki dokładnie rozwałkuj, placek powinien być dłuższy niż dłoń.
6.Za pomocą łyżki nałóż nadzienie na brzeg, następnie zagnieć dokładnie brzegi, aby w środku zatrzymać nadzienie.
7.Na brzegu przeciwnym, zrób cztery cięcia, nacięte paski pozwijaj wokół przygotowanego wypełnienia.
8.Papierem do pieczenia wyłóż formę i układaj na niej przygotowane rogaliki.
9. Roztrzepanym jajkiem posmaruj rogaliki.
10. Posmarowane rogaliki posyp makiem , sezamem lub cukrem.
11. Piecz przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. To wszystko!
12. Upieczone oraz wystudzone rogalik podawaj do pięknie pachnącej kawy lub herbaty.
Życzę smacznego!