Te rogaliki to idealne połączenie chrupkości, kwaśnej śmietany i jabłkowego nadzienia. Sprawdzony przepis.
To jest najlepszy przepis, który musisz wypróbować.
Nie wiesz co zrobić z zalegającymi na półce jabłkami? Oto świetny pomysł. Możesz użyć dowolnego nadzienia, które lubisz – ale my proponujemy wypróbować także mak, dżem i orzechy włoskie. Aby prawidłowo odmierzyć składniki, będziesz potrzebować tylko 200 ml pojemnika (np. szklanki).
Czego naprawdę potrzebujesz:
- Jedna szklanka kwaśnej śmietany
- Jedna szklanka mleka, najlepiej letniego.
- Dwie filiżanki mąki chlebowej półgrubej
- Dwie filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- Jedna kostka świeżych drożdży
- 125g roztopionego masła
- Trzy jajka;
- Trzy łyżki cukru
- Dwie łyżeczki soli
- skórka z jednej cytryny;
- Aby posmarować rogaliki przed pieczeniem, użyj dwóch żółtek i dwóch łyżek mleka.
- Można je wypełnić 4-5 jabłkami, cynamonem lub cukrem, albo zmielonymi orzechami.
Jak to zrobić:
Do przesianej mąki należy dodać pozostałe składniki, w tym sól, cukier jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i cukier. Do letniej wody dodać dwie łyżki mąki, jedną łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Wymieszaj suche składniki z masłem i dodaj do mąki.
Kiedy ciasto będzie już przygotowane, musisz je zagnieść. Użyj rąk, aby uformować miękką, kleistą masę. Po około 10 minutach wyrabiania ciasta, umieść je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Możesz teraz rozgrzać piekarnik do 190°C.
Teraz możemy przejść do dobrych rzeczy. Do gorącego mleka dodaj cukier. Wymieszaj cynamon i cukier razem z jabłkami. Powtórz ten proces z masą makową. Podziel ciasto na 8 części i ułóż je na posypanej mąką blasze do pieczenia.
Każdy kawałek należy podzielić na cztery do sześciu podłużnych kształtów, które wyglądają jak bochenek. Każdy z nich należy zwinąć w okrąg. Użyj noża, aby zrobić nacięcie w górnej części ciasta. Na spodzie umieścić nadzienie. Zwinąć ciasto w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.