Rewelacyjne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Jeszcze nigdy tak pysznych nie jadłam

Nowym moim odkryciem są gołąbki z mięsem. Gołąbki polane sosem pomidorowym, są zdrowe i mega pysze. Sprawdzą się rewelacyjnie w upalne dni gdyż lekko kwaśmy sos pomidorowy Cię na pewno orzeźwi. Takie gołąbki robi Magda Gessler.

 

Rewelacyjnie nadają się na dietę pudełkową. Użyj do farszu takie mięso jakie lubisz. Nie tylko ryż możesz użyć , tak naprawdę kasze też się świetnie sprawdzą. Jeśli masz ochotę zrób gołąbki jarskie. Jest naprawdę wiele kombinacji.

 

Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z użyciem mięsa, polane sosem pomidorowym według Magdy Gessler.

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA FARSZ:
  • 500 gram mięsa wieprzowego (szynka myszka lub łopatka)
  • 500 gram mięsa wołowego (u mnie zazwyczaj zrazówka)
  • 4 łyżki (40 gram ) mała klarowanego
  • Szklanka (200 gram ) białego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • Czosnek
  • Sól
  • Bulion

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 4 puszki (1600) pomidorów w puszce
  • 1,5 szklanki (300 ml) śmietany 12%
  • Pół kostki (100 gram) masła
  • Pół szklanki ( 100 ml) bulionu
  • Łyżka lubczyku
  • Łyżka majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z zewnętrznych liści obierz kapustę. Dokładnie umyj, następnie odetnij głąb i gotuj przez 8 minut (kapustę młodą). Nie przesadź z gotowaniem, bo jeśli będzie za długo liście zaczną Ci się rozrywać.

2. Po czasie gotowania rozdziel liście i połóż na talerz. Najmniejsze liście połóż na dnie garnka. Ugotuj ryż i zeszklij cebulkę. Gotuj ryż krócej tak o 5 minut, bo podczas gotowania się gołąbków on jeszcze zmięknie.

 

3. Zmiksuj czosnek i dodaj do smażącej się cebulki. Do mięsa dodaj jajka i przestygniętą cebulę z czosnkiem. Do liści wkładaj około 1,5 łyżki czyli (80 gram) gotowego farszu i ciasno układaj w garnku. Bulionu wlej tyle, aby zakrył gołąbki, w razie potrzeby dolej jeszcze bulionu w trakcie gotowania.

4. Około godziny gotuj gołąbki.

 

5. W moździerzu rozdrobnij lubczyk ziele angielskie, majeranek. Do garnka wlej pomidory z puszki, dosyp rozdrobnione przyprawy , podlej bulionem, dodaj liście laurowe i sól.

6. Gotuj sos przez 15 minut.

 

7. Z sosu wyjmij liście laurowe, następnie wszystko zblenduj, dodaj śmietanę i masło. Gotuj do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!