Pyszne serniczki z patelni- na przekąskę lub na obiad zrobisz w szybkim czasie.

Gdy nie mam pomysłu na obiad lub nie mam ochoty jeść mięsa , to robię te pyszne serniczki. Przepis na nie jest banalnie prosty, a ich smak jest rewelacyjny. Najlepiej jeść je od razu jak tylko zdejmuje się z patelni.
Cottage cheese pancakes for breakfast with blueberries and sour cream.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 2 łyżki cukru
  • 400 gram twarogu
  • Olej roślinny
  • 1-1,5 szklanki kaszy manny
  • Rodzynki lub kandyzowane owoce( dodatkowo)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz kaszę mannę. Gdy ciasto będzie za suche możesz dodać troszeczkę kefiru, mleka lub wody. Jeżeli jest zbyt lejące, płynne to dodaj trochę więcej kaszy manny.

 

2. Ugniataj delikatnie ciasto.

3. Z uzyskanego ciasta zacznij formować kulki, potem każdą z kolei spłaszcz i obtocz w mące.

4. Na patelnię wlej olej , następnie smaż po obydwu stronach na złoty kolor. To wszystko!

 

Do pozbycia się nadmiaru tłuszczu użyj ręcznik papierowy, następnie przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!