Tak zrobiony deser świetnie pasuje z popołudniową kawą.
Kakaowe ciasto i delikatny krem, takie połączenie zasmakuje wszystkim łasuchom.
Na ciasto potrzeba:
-
20 gram kakao
-
7 białek
-
5 żółtek
-
60 gram mąki
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
120 gram cukru pudru
-
6 łyżek wody
Na krem potrzebne:
-
250 gram miękkiego masła
-
4 opakowania cukru waniliowego
-
130 gram cukru pudru
-
2 żółtka
-
Litr mleka
-
180 gram kaszy manny
Na polewę potrzeba:
-
150 ml śmietany 30%
-
200 gran mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
1. Na początku zrób krem. Do miski wlej 200 ml mleka dodaj cukier waniliowy, żółtka, kaszę mannę i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko i dodaj przegotowaną mieszankę, dokładnie mieszaj. Gotuj, aż powstanie gęsty krem, następnie przełóż go do miski , przykryj folią i poczekaj aż ostygnie.
2. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, następnie dodaj wodę i przygotowane wcześniej składniki. Białka ubij na sztywno i dodaj powoli do powstającego ciasta i dokładnie wymieszaj.
3. Blachę do ciasta wyłóż papierem i wlej do niej przygotowane ciasto, następnie uderz blachą o stół, a pozbędziesz się nadmiaru powietrza. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.
4. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia, zająć się można znów kremem, dodaj do niego miękkie masło i porządnie wymieszaj. Tak przygotowany krem połóż na wystudzony biszkopt , równomiernie rozprowadź po całej powierzchni i zalej polewą ( podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę , mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji).