Pyszne i delikatne ciasto. Połącznie ciasta z kremem jest rewelacyjne

Tak zrobiony deser świetnie pasuje z popołudniową kawą.

 

Kakaowe ciasto i delikatny krem, takie połączenie zasmakuje wszystkim łasuchom.

Na ciasto potrzeba:
  • 20 gram kakao
  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 60 gram mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 gram cukru pudru
  • 6 łyżek wody

 

Na krem potrzebne:
  • 250 gram miękkiego masła
  • 4 opakowania cukru waniliowego
  • 130 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Litr mleka
  • 180 gram kaszy manny

 

Na polewę potrzeba:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200 gran mlecznej czekolady

 

Sposób wykonania:

1. Na początku zrób krem. Do miski wlej 200 ml mleka dodaj cukier waniliowy, żółtka, kaszę mannę i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko i dodaj przegotowaną mieszankę, dokładnie mieszaj. Gotuj, aż powstanie gęsty krem, następnie przełóż go do miski , przykryj folią i poczekaj aż ostygnie.

2. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, następnie dodaj wodę i przygotowane wcześniej składniki. Białka ubij na sztywno i dodaj powoli do powstającego ciasta i dokładnie wymieszaj.

3. Blachę do ciasta wyłóż papierem i wlej do niej przygotowane ciasto, następnie uderz blachą o stół, a pozbędziesz się nadmiaru powietrza. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.

4. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia, zająć się można znów kremem, dodaj do niego miękkie masło i porządnie wymieszaj. Tak przygotowany krem połóż na wystudzony biszkopt , równomiernie rozprowadź po całej powierzchni i zalej polewą ( podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę , mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji).

 

Przygotowane tak ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Jako dekoracji możesz użyć liści mięty lub startej czekolady. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!