To ciasto mogę jeść codziennie. Pyszne i proste, wystarczy kilka składników.
2 647
Ten przepis na sernik z brzoskwiniami jest nie tylko przepyszny, ale również bardzo łatwy do przygotowania. Cały proces zajmuje tylko 15 minut przygotowań, a efekt końcowy zachwyci każdego. Oto jak go zrobić:
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 380 g mąki
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 10 g proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kg serka śmietankowego (twarogu)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 150 g masła (roztopionego)
- 350 ml brzoskwiń konserwowych (odsączonych i pokrojonych w kostkę)

Sposób przygotowania:
- Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Mieszaj stopniowo, dodając mąkę w trzech do czterech etapach, aż ciasto będzie gładkie.
- Podziel ciasto na dwie nierówne części (1/3 i 2/3).
- Przygotowanie masy serowej:
- W innej dużej misce ubij serek śmietankowy z cukrem, aż będzie gładki.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
- Dodaj skrobię kukurydzianą i roztopione masło, mieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
- Składanie ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (356°F).
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem.
- Rozwałkuj większą część ciasta (2/3) i wyłóż nim dno formy oraz boki.
- Wylej masę serową na ciasto.
- Rozwałkuj mniejszą część ciasta (1/3) i pokrusz na wierzchu masy serowej.
- Pieczenie:
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a masa serowa stężeje.
- Chłodzenie i podawanie:
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Pokrój sernik na kliny i podawaj.
Smacznego! Ciesz się tym pysznym i delikatnym sernikiem z brzoskwiniami, który z pewnością zachwyci wszystkich.