Czosnkowe bułeczki – Puszyste, delikatne i aromatyczne. Idealny dodatek do wielu zup i nie tylko :)
40 447
Czosnkowe bułeczki, które idealnie pasują do barszczu. Gotowe już w 20 minut! Nie czekaj, tylko rozpocznij kulinarną przygodę, a na pewno się nie zawiedziesz. To również wspaniała opcja na podjęcie gości, których zaskoczysz tym połączeniem. Niezwykłe doświadczenie gwarantowane!
Pyszny barszcz czerwony mogą ulepszyć jeszcze pyszniejsze bułeczki czosnkowe. Ten idealny duet sprawi, że po spróbowaniu nie przestaniesz o nim myśleć. To tylko 20 minut roboty, a jakie doznania smakowe. Będziesz prosić o więcej!
Składniki ciasta
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody o temperaturze 50-60 stopni
łyżka cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli do smaku
1 opakowanie suchych drożdży
Składniki do nadzienia
50 ml zimnej wody
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
pół pęczka kopru
Przygotowanie
1. Po przesianiu mąki wymieszaj ją w misce z wodą, cukrem, olejem, solą i drożdżami. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne o gęstej konsystencji. W razie potrzeby można dodać więcej mąki albo wody.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj z ciasta niewielkie kulki i ułóż obok siebie w odstępach co 1 cm. Odstaw na około 5 minut, aby wyrosły.
3. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj w blenderze czosnek z wodą, solą i olejem. Możesz dodać koper albo zioła dla wzmocnienia smaku.
4. Blachę z bułkami włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
5. Po upieczeniu wyjmij blachę i od razu polej bułeczki przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Bułeczki podawaj jako dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie podkreślą jego smak.