Przepyszne kartacze- szybkie i proste. Za każdym razem się nimi zajadam.

Wiesz co to kartacze, ale nie wiesz jak je zrobić? Zobacz koniecznie przepis poniżej. Przygotuj tą tradycyjną polską potrawę sama w domu.

 

Kartacze dla wielu osób smakują lepiej niż pierogi. Zamiast mięsa użyj biały ser, kapustę i oczywiście sos pieczeniowy. Wszyscy będą zajadać się tym obiadem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700 gram ziemniaków- wcześniej ugotowanych w mundurkach
  • 100 gram kaszy manny
  • 150 gram mąki
  • 80 gram drobno zmielonej bułki tartej
  • 2 jajka

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • Duża cebula
  • 250 gram mięsa mielonego lub słoniny
  • Olej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Na oleju podsmaż cebulę , później dodaj mięso. Do miski z ziemniakami dodaj bułkę tartą, jajka, mąkę i kaszę mannę . Wyrób dokładnie ciasto, później rozwałkuj je na grubość minimum 1 cm.

2. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty lub kwadraty i ułóż na środku gotowe mięso z cebulą. Ciasto z farszem zwiń w kulkę lub kształt podobny do jajka i gotuj przez około 10 minut w osolonej wodzie (gotowanie zależy jak duży jest kształt).

 

Najlepiej podawaj z duszoną kapustką i smażoną cebulą.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!