Przekąski z tortilli – Podawana w tych wersjach, zachwyca wszystkich moich gości bez wyjątku. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Jeśli brakuje Ci pomysłu na smaczne i lekkie przekąski dla bliskich podczas weekendowego seansu filmowego lub na spotkanie z przyjaciółmi – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Poznaj najlepsze odsłony przekąsek z tortillą w roli głównej i dowiedz się, jaką najbardziej lubią Twoi bliscy. W tych propozycjach, każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Tortilla z warzywami

Wariant 1. Obierz bakłażana ze skórki, pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowego bakłażana, poukładaj na tortilli i wysmaruj majonezem lub śmietaną. Potem, poukładaj plasterki pomidora i ciasno zawiń w rulon. Rulony pokrój na mniejsze kawałki.

 

Wariant 2. 3 ugotowane do miękkości ziemniaki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie, dodaj starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone, pokrojony w kosteczkę wędzony filet z kurczaka, trochę groszku lub kukurydzy konserwowej i łyżkę majonezu. Dokładnie wymieszaj nadzienie i wyłóż je na placek tortilli. Zawiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

 

 

Tortilla z mięsem

Dowolne mięso mielone, podsmaż na patelni, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem granulowanym. Gotowy farsz mięsny, wyłóż na placku tortilli. Teraz, poukładaj pokrojonego w plastry pomidora i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Zawiń ciasno w rulony i poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Kiedy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Gotowe!

 

 

Tortilla na słodko

Słodka przekąska z tortillą, może być wypełniona dowolnym nadzieniem, np. dżemem, masłem orzechowym lub czekoladowym, twarożkiem z cukrem waniliowym. Teraz wystarczy jeszcze tylko poukładać pokrojone w plastry truskawki, brzoskwinie lub ananasa. Gotowe!

 

Tortilla na wykwintnie

Wariant 1. Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż z cebulką na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie odstaw do wystygnięcia. Teraz, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i posiekany świeży koperek. Gotowe nadzienie nałóż na tortillę i ciasno zawiń w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

 

Wariant 2. W miseczce, rozgnieć widelcem twaróg i wysmaruj nim tortillę. Następnie, ułóż poszatkowaną cienko kapustę pekińską lub sałatę lodową oraz według uznania: małe krewetki, paluszki krabowe lub plastry łososia. Całość posyp startą mozzarellą, zawiń ciasno w rulon i posyp obficie posiekanym koperkiem.

 

 

 

Tortilla z sałatką 

Wariant 1. Na tarce o grubych oczkach, zetrzyj obraną marchew i dwa świeże ogórki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj. Sałatkę nałóż na tortillę, a na niej poukładaj plasterki pomidora. Zawiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

 

Wariant 2. Ulubiona szynkę pokrój w cienkie paski, na tarce o grubych oczkach zetrzyj 2 świeże ogórki i ser. Dodaj majonez, pokrojone w kosteczkę jajko ugotowane na twardo i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj nadzienie i wyłóż na placka tortilli. Zawiń ciasno w rulon i pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe!

 

Tortilla bez mięsa

Wariant 1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym świeżym koperkiem, solą, pieprzem i śmietaną (lub jogurtem). Nadzienie wyłóż na placek tortilli i zawiń ciasno w rulon lub w trójkąty.

 

Wariant 2. Ugotowane jajka na twardo, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie, dodaj pokrojony w kosteczkę świeży ogórek, pokrojone paluszki krabowe, dopraw do smaku przyprawami i majonezem. Gotowe nadzienie wyłóż na placka tortilli i zawiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!

error: Content is protected !!