Prosty przepis na własnej roboty chlebek z patelni o wyjątkowym smaku. Pyszny smak, nie do opisania.

Przepis na chleb z patelni

Każdy z Nas wie, że najlepiej smakują własnoręcznie przygotowane chleby, które wychodzą z naszych piekarników… No właśnie, ale czy trzeba zawsze piec w piekarniku? Większość, z nas uzna, że jest to oczywiste, jednakże nie koniecznie musi tak być. Poniżej przedstawię przepis na chleb przygotowywany na patelni.

 

Składniki:

  • 330 ml wody
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 gram drożdży suszonych)
  • 10 g soli
  • Olej do smażenia

Zamoczyć rozkruszone drożdże w ciepłej wodzie, a następnie mieszać, aż do momentu rozpuszczenia. Gdy zastąpimy świeże drożdże, suszonymi, wystarczy wsypać je do miski razem z resztą składników.

Do mąki wsypać suche składniki (mąkę oraz sól) i wymieszać z przygotowanymi drożdżami.

Następnie ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 min. Do momentu wyrośnięcia ciasta

Wyrośnięte ciasto włożyć na uprzednio nasmarowaną patelnię i smażyć około 15 minut na średnim płomieniu.

Po upłynięciu czasu, posmarować górną część chleba olejem oraz przewrócić na strugą stronę na kolejne 15 minut.

 

Dzięki prostemu sposobowi na upieczenie, a raczej usmażenie chleba, możemy cieszyć się pysznym wyrobem przez najbliższy czas.

error: Content is protected !!