Pomidory z dodatkiem kapusty- sprawdzony przepis mojej Babci. Ja przygotowuje co roku większą ilość , ale i tak wszystko zawsze znika.

W moim domu przetwory na zimę zawsze przygotowujemy całą rodziną. Każdy z nas odpowiedzialny jest za inną czynność. Ten sprawdzony przepis króluje u mnie od wielu wielu lat.

 

Ten wspaniały przepis w mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy smak pomidorów połączonych z kapustą.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Główka białej kapusty
1,5 kg pomidorów
Łyżka soli
2 łyżki cukru
100 ml octu
3l słoiki
Ziarenka pieprzu, liście laurowe

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Poszatkuj drobno główkę kapusty, następnie umyj bardzo dokładnie średniej wielkości pomidory, po czym odstaw wszystko na kilka minut na bok. Do słoika włóż warstwę kapusty, następnie dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.

2.Na kapustę połóż kilka pomidorów. Układaj warstwami do momentu, aż zapełnisz cały słoik.

3.Do słoika wlej gorącą wodę , po czym odstaw je na około 15 minut. Po upływie tego czasu wylej wodę ze słoików do garnka, następnie dodaj sól oraz cukier, po czym całość zagotuj.

4.Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i napełniają tą woda wszystkie słoiki, po czym mocno je zakręć nakrętkami. Następnie zakręcone słoiki przewróć do góry dnem i dokładnie przykryj kocem na cała noc.

Pomidory z kapustą na zimę są gotowe. Tak przygotowane przetwory na pewno posmakują całej Twojej rodzinie Życzę smacznego!

error: Content is protected !!