Ten wspaniały przepis w mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy smak pomidorów połączonych z kapustą.
Główka białej kapusty
1,5 kg pomidorów
Łyżka soli
2 łyżki cukru
100 ml octu
3l słoiki
Ziarenka pieprzu, liście laurowe
1.Poszatkuj drobno główkę kapusty, następnie umyj bardzo dokładnie średniej wielkości pomidory, po czym odstaw wszystko na kilka minut na bok. Do słoika włóż warstwę kapusty, następnie dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
2.Na kapustę połóż kilka pomidorów. Układaj warstwami do momentu, aż zapełnisz cały słoik.
3.Do słoika wlej gorącą wodę , po czym odstaw je na około 15 minut. Po upływie tego czasu wylej wodę ze słoików do garnka, następnie dodaj sól oraz cukier, po czym całość zagotuj.
4.Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i napełniają tą woda wszystkie słoiki, po czym mocno je zakręć nakrętkami. Następnie zakręcone słoiki przewróć do góry dnem i dokładnie przykryj kocem na cała noc.
Pomidory z kapustą na zimę są gotowe. Tak przygotowane przetwory na pewno posmakują całej Twojej rodzinie Życzę smacznego!