Pomidory w zalewie po polsku – według tego przepisu, ich smak jest niezapomniany
Lato to ulubiona pora roku dla wielu z nas. Nie tylko ze względu na ciepłe, długie i słoneczne dni oraz wakacje, ale również za obfitość różnorodnych, sezonowych owoców i warzyw. Ja uwielbiam świeże i soczyste pomidory, dlatego podpowiem Wam, jak zachować ich smak i przechować do zimy, według sprawdzonej i niezawodnej receptury.
Oto instrukcja krok po kruku, jednak pamiętaj, że ilość podanych składników może zmienić się w zależności od wielkości i ilości słoików. Od dziś, świeże i pyszne pomidory będą gościć w Twoim domu cały rok! Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
pomidory
-
koper zielony
-
natka pietruszki
-
czosnek
-
cebula
-
olej słonecznikowy
-
Ocet 9%
Składniki na marynatę
-
1 litr wody
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka soli kamiennej
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek przygotuj warzywa. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i usuń jego twarde części.
2. Koperek i pietruszkę drobno posiekaj. Cebulę pokrój na pół-piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Czyste, zapasteryzowane słoiki, wypełnij w następującej kolejności: na spód ułóż cebulę, trochę zieleniny, czosnek, a następnie pomidory. W ten sposób układaj wszystkie warstwy, aż słoik zostanie całkowicie wypełniony. Pamiętaj, że ostatnia warstwa powinna składać się z cebuli i ziół.
4. Teraz czas na marynatę: Do garnka wlej wodę, postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Potem dodaj dodaj cukier i sól kamienną. Gotującą się marynatę można już wlewać do słoików z warzywami.
5. Przed zamknięciem słoików, do każdego słoika wlej 1 łyżkę oleju (na słoik 600-700 ml) oraz octu.
6. Słoiki szybko zamknij pokrywkami i odwróć do góry dnem. Od góry, słoiki zawiń w ciepły ręcznik i zostaw do rana. Gotowe!
Idealny przepis na konserwację jest z pewnością na wagę złota. Zachowaj ten przepis, ponieważ gwarantuję Ci pełną satysfakcję, a zebrane pochwały zmuszą Cię wręcz do podzielnia się nim ze znajomymi i rodziną.