Zaintrygowana? Spróbuj i przekonaj się sama! Do dzieła!
1. Wybierz dobre, twarde pomidory, umyj pod bieżącą wodą i oderwij ogonki. Kiście zielonych winogron dokładnie umyj i osusz.
2. Zasadniczo rozmiar słoików nie ma znaczenia, wybierz wielkość wygodną dla siebie. Ten przepis jest przeznaczony na dwa 2-litrowe słoiki. Dostosuj liczbę składników w zależności od ilości i wielkości słoików. Do umytych, wysterylizowanych i osuszonych słoików włóż 2 ząbki czosnku, liść porzeczki, gałązkę pietruszki, koperkowy parasol i po kilka ziarenek pieprzu.
3. Następnie włóż do słoików pomidory i winogrona. Pomidory poukładaj ciasno, ale tak aby nie uszkodzić ani ich ani winogrona.
4. Teraz przygotuj marynatę. Do garnka z wodą wsyp cukier i sól. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Potem dodaj ocet i wymieszaj.
5. Teraz wlej marynatę do słoików tak, aby przykryła pomidory i winogrona. Zakręć szczelnie pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. Smacznego!