Pomidory Marynowane z Winogronem – Nie tylko świetnie smakują, będą również piękną ozdobą wielu potraw

Osobiście widziałam i próbowałam wielu przepisów na marynowane pomidory, ale ten jest wyjątkowy. Wszystko dzięki jednemu składnikowi, przez który pomidory nabierają niesamowitego smaku. Tym cudownym składnikiem są winogrona. Marynowane pomidory, dobrze komponują się z mięsem i zimnymi przekąskami. A winogrona mogą pięknie udekorować potrawy. Jego smak jest również przyjemny.

 

 

Zaintrygowana? Spróbuj i przekonaj się sama! Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg pomidorów
  • 300 g winogron
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 liście porzeczki
  • 2 koperkowe parasole
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki stołowej soli
  • 3 łyżki octu winnego
  • woda
  • ostra papryka
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu na słoik

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wybierz dobre, twarde pomidory, umyj pod bieżącą wodą i oderwij ogonki. Kiście zielonych winogron dokładnie umyj i osusz.

 

2. Zasadniczo rozmiar słoików nie ma znaczenia, wybierz wielkość wygodną dla siebie. Ten przepis jest przeznaczony na dwa 2-litrowe słoiki. Dostosuj liczbę składników w zależności od ilości i wielkości słoików. Do umytych, wysterylizowanych i osuszonych słoików włóż 2 ząbki czosnku, liść porzeczki, gałązkę pietruszki, koperkowy parasol i po kilka ziarenek pieprzu.

 

3. Następnie włóż do słoików pomidory i winogrona. Pomidory poukładaj ciasno, ale tak aby nie uszkodzić ani ich ani winogrona.

 

4. Teraz przygotuj marynatę. Do garnka z wodą wsyp cukier i sól. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Potem dodaj ocet i wymieszaj.

 

5. Teraz wlej marynatę do słoików tak, aby przykryła pomidory i winogrona. Zakręć szczelnie pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. Smacznego!

 

Oto prosty przepis na marynowane pomidory, który z pewnością spodoba się Tobie i wszystkim domownikom. Mają nawet szansę zostać Twoimi ulubionymi. Ten przepis zdecydowanie warto zapisać!

error: Content is protected !!