Pokrojony kurczak w sosie czosnkowym- tak przygotowany smakuje najlepiej, smażone kotlety idą w odstawkę.

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na kurczaka upieczonego w sosie śmietanowo- czosnkowym. Nadaje się idealnie na świąteczny stół oraz na pyszną kolację ze znajomymi.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 piersi z kurczaka
  • Ząbek czosnku
  • Pomidor
  • 2 jajka
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżeczka ulubionych ziół
  • Oregano, papryka curry oraz chili
  • Do smaku sól

 

WYKONANIE:

1.W kostkę pokrój dokładnie umyte filety z kurczaka.

2.Przypraw solą i całość wymieszaj.

3.Posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i włóż do niego przyprawione mięso. Do miski wbij dwa jajka.

4.Do wbitych jajek dodaj śmietanę oraz przyprawy.

5.Przez praskę przeciśnij ząbek czosnku i dodaj go do przygotowanej mieszanki. Zalej kurczaka przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.

6.Na górę układaj pokrojone w plasterki pomidory. Całość posyp natką pietruszki, następnie do rozgrzanego piekarnika wstaw przygotowane danie. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

error: Content is protected !!