Placuszki na kefirze – Idealne na śniadanie, pyszną przekąskę lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Twoi bliscy będą zachwyceni

Puszyste i delikatne placuszki na kefirze, uwielbia cała moja rodzina bez wyjątków. Dlatego też, goszczą na moim stole bardzo często i w najróżniejszej postaci.

 

Moja jedyna rada jest taka, żebyś od razu przygotowała podwójną porcję, bo znika z talerzy błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 ml kefiru
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier do smaku
  • odrobina soli dla wydobycia smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj kefir z solą i sodą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do czasu, aż masa będzie jednolita i gładka.

 

2. Gotowe ciasto, odstaw na kilka minut. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię z olejem, formując małe placuszki. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy i smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Swoją miękkość i puszystość zawdzięczają kefirowi. W zależności od tego z czym je podasz, mogą być smakowitym śniadaniem, lekką, ciepłą kolację oraz pysznym deserem.

 

Ja serwuję je moim bliskim najczęściej w wersji słodkiej z dżemem, owocami lub cukrem pudrem. Takie smakują im najbardziej. Smacznego!

error: Content is protected !!