Placuszki bez jajek- Zimne też smakują pysznie. Rosną duże i przypominają pączki.

Możesz być pewna, że przygotowane placuszki według tego przepisu są pyszne i nie trzeba dodawać do nich jajek.

 

Mają lepszy smak od klasycznych placuszków, i nie zmienia się on nawet gdy są zimne. Poniżej znajdziesz właśnie przepis na pyszne placuszki bez dodatku jaj.

 

Wyglądają jak drożdżowe racuchy, jednak ich przygotowanie jest znacznie szybsze. Pasują doskonale na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 gram mąki
  • 250 gram kefiru
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Cukier
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

 

Jak zrobić placuszki bez dodatku jaj?

1.Do miski wlej ciepły kefir dodaj sól oraz sodę. Następnie dodaj cukier, mąkę i mieszaj aż konsystencja będzie jednolita.

2. Na około 5 minut odstaw ciasto na bok.

3. Za pomocą łyżki nakładaj na rozgrzany olej placuszki. Smaż na złoty kolor po obydwu stronach.

To cały przepis.

 

Placuszki przez długi czas będą jeszcze miękkie ,ponieważ nie mają w sobie jaj. Ich puszystość jest większa od standardowych, i na pewno każdemu posmakuje taka wersja.

 

 

Posyp je cukrem pudrem lub podawaj z owocami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!