Mają lepszy smak od klasycznych placuszków, i nie zmienia się on nawet gdy są zimne. Poniżej znajdziesz właśnie przepis na pyszne placuszki bez dodatku jaj.
Wyglądają jak drożdżowe racuchy, jednak ich przygotowanie jest znacznie szybsze. Pasują doskonale na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
1.Do miski wlej ciepły kefir dodaj sól oraz sodę. Następnie dodaj cukier, mąkę i mieszaj aż konsystencja będzie jednolita.
2. Na około 5 minut odstaw ciasto na bok.
3. Za pomocą łyżki nakładaj na rozgrzany olej placuszki. Smaż na złoty kolor po obydwu stronach.
To cały przepis.
Placuszki przez długi czas będą jeszcze miękkie ,ponieważ nie mają w sobie jaj. Ich puszystość jest większa od standardowych, i na pewno każdemu posmakuje taka wersja.
Posyp je cukrem pudrem lub podawaj z owocami. Życzę smacznego!