Przepis na przepyszne placuszki ziemniaczane z mięsem, które z pewnością przypomną ci okres przedszkola.

Placki ziemniaczane to smak dzieciństwa.

Smaczne i szybkie danie, które znika ze stołów w kilka minut. To klasyczny przepis na złociste i chrupiące placuszki. Placki ziemniaczane z pewnością lubi każdy z nas.Z tego artykułu dowiesz się jak przyrządzić placki ziemniaczane z patelni.

 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:

Chude mięso wieprzowe zmiel i dodaj do niego pieprz i sól. Kolejno umyj cebulę, pokój ją na drobne kawałki i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego razem ze zmielonym mięsem.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie dodaj do nich olej, sól i pieprz. Całość zmiel na delikatne puree bez grudek. Do tak przygotowanych ziemniaków dorzuć przesianą mąkę i wymieszaj. Z mięsa mielonego i ciasta uformuj placki i smaż je na małym ogniu, na palenie z dodatkiem oleju roślinnego.

Placki ziemniaczane przed usmażeniem można obtoczyć w bułce tartej. Możesz również do nadzienia dodać zioła lub grzyby. Danie serwowane może być z odrobiną kwaśniej śmietany, sosem pieczarkowym lub po prostu klasycznie same bez żadnych dodatków. Wybór należy do ciebie i od twoich preferencji smakowych.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!