Placki Cebulowe – Idealna propozycja dla tych, co muszą to zdrowe warzywo „przemycać” domownikom.

Rewelacyjne placki cebulowe piekę bardzo często, ponieważ moja rodzina pokochała je od pierwszego kęsa. Z minimalnego zestawu produktów i przy minimalnym poświęconym czasie, serwujesz pachnącą i ciepłą przekąskę, która jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.

 

 

 

Gotowe placki, możesz podawać samodzielnie lub z ulubionym, samodzielnie przygotowanym sosem. Do dzieła!

 

 

 

SKŁADNIKI
  • 180 ml wody gazowanej
  • 350 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki nasion sezamu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę.

 

2. Następnie przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i dodaj do niej suche drożdże.

 

3. Dodaj również cukier, sól i olej roślinny.

 

4. Na koniec dodaj pokrojoną cebulę, wlej wodę gazowaną i ugniataj ciasto.

 

5. Pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej, przykrywając je ściereczką.
6. Po upływie wymaganego czasu podziel ciasto na 4 równe części i każdą rozwałkuj na placek.

 

7. Następnie przełóż placki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem. Odstaw na 15–20 minut.

 

8. Na koniec, wymieszaj 1 łyżkę wody z 1 łyżką oleju. Posmaruj placki przygotowaną mieszanką i posyp sezamem.

 

9. Pozostaje tylko rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec placki przez 40 minut.

 

Gotowe placki cebulowe, możesz przechowywać w lodówce kilka dni. Jeśli podgrzejesz je w kuchence mikrofalowej, będą smakować tak samo, jak świeżo upieczone.
Smacznego!

error: Content is protected !!