Soczysta pierś kurczaka z jabłkiem – Upieczona w ten sposób, nie pozostawi nikogo obojętnym.
788
To idealne danie dla wszystkich miłośników kurczaka. Moje dzieci go uwielbiają w każdej postaci, jednak ten urzekł ich od pierwszego kęsa. Poza tym jest zdrowy i przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Pięknie wygląda na stole i zachęca nawet małego niejadka do spróbowania.
Jestem pewna, że spodoba się także Twoim bliskim. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
2 piersi z kurczaka
-
1 duża cytryna
-
150 ml soku jabłkowego
-
2 średnie jabłka
-
3 ząbki czosnku
-
40 g masła
-
mała wiązka tymianku
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżeczki ulubionej przyprawy
-
sól
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw odpowiednio przygotuj piersi z kurczaka. Dokładnie je umyj i wykonaj kilka głębszych i symetrycznych nacięć po obu stronach.
2. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Nie zapomnij wyjąć wszystkich pestek.
3. Pokrój obrany czosnek na cienkie plasterki.
4. Schłodzone masło pokrój na wąskie kawałki, a jabłka w plasterki, usuwając pestki.
5. W każdym nacięciu piersi kurczaka, umieść gałązkę tymianku, skrop olejem i włóż plasterek czosnku.
6. Do każdego wcięcia, na koniec włóż również plasterek cytryny i jabłka.
7. Do naczynia żaroodpornego włóż nadziewane piersi, wolne przestrzenie wypełnij pozostałymi plasterkami cytryny i jabłka. Zalej całość sokiem jabłkowym.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz nadziewaną pierś z kurczaka przez 25 minut.
9. W międzyczasie przygotuj sos miodowy. Wymieszaj miód z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli do smaku.
10. Po 25 minutach wyjmij pierś z kurczaka z piekarnika i posmaruj je dokładnie przygotowanym sosem. Wstaw kurczaka do piekarnika na kolejne 10 minut.
Takie piersi z kurczaka z jabłkiem w piekarniku można szybko przygotować w większej ilości. Wszyscy domownicy z trudem łapią oddech, kiedy danie ląduje na stole. Palce lizać..
Podawaj z kaszą gryczaną, jęczmienną, ryżem lub ziemniakami. Ze świeżą surówką smakuje obłędnie…