Wobec wszystkich wypróbowanych do tej pory przepisów, ten lubię najbardziej z powodu szybkości i prostoty przygotowania oraz ze względu na ich wyjątkowy smak.

Niezwykle aromatyczne, chrupiące i pyszne pieczone ziemniaczki, świetni komponują się z każdym rodzajem mięsa i z warzywami. Moi bliscy je wprost uwielbiają. Do dzieła!
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Potem je odcedź i odstaw do wystygnięcia.

2. Obrany czosnek oraz gałązki rozmarynu, wymieszaj z oliwą z oliwek.

3. Gotowe ziemniaczki, wyłóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 30 minut.

4. Po tym czasie, polej ziemniaczki równomiernie na całej powierzchni oliwą z oliwek z czosnkiem i rozmarynem.

5. Piecz przez kolejne 30-40 minut w tej samej temperaturze. Gotowe!
