Pieczone kotlety w piekarniku- szybki przepis i smak niesamowity.

Kotlety nie tylko smaży się na patelni. Są plusy korzystania z piekarnika. Na pewno są zdrowsze i szybsze w wykonaniu. Wspaniałym rozwiązaniem jest pieczenie w piekarniku kotlecików. Poniżej znajdziesz przepis.

 

Gdy wykorzystujesz masło lub olej do smażenia to zwiększasz ryzyko chorób sercowo- naczyniowych. Najgorsza jest miażdżyca, która prowadzi do udaru mózgu lub zawału serca. Jak tylko jest możliwość zrezygnuj ze smażenia na patelni.

Pokaże Ci wspaniały przepis na kotlety z piekarnika. Zdrowy przepis zachwyci Twoją rodzinę.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 100 ml mleka
  • Średniej wielkości ziemniak
  • Ulubione zioła
  • Cebula
  • 2-3 bułki lub kilka kromek chleba
  • Sól i pieprz
  • Kurze jajko

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bułki lub chleb namocz w mleku. W drobną kostkę pokrój cebulę. Ziemniaka obierz i umyj następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski włóż mięso mielone i wbij jajko.

2. Do mięsa dodaj cebulę i startego ziemniaka, następnie dodaj przyprawy czyli ulubione zioła, pierz i sól. Gdy nie wiesz jakich użyć ziół to dodaj zioła prowansalskie, które są już gotowe. Przez parę minut mieszaj rękoma . Uformuj kotlety jakiej chcesz wielkości.

3. W bułce tartej obtocz gotowe kotlety i układaj je na formie do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia formę. Ułożone kotlety włóż do piekarnika. Dobra rada gdy formujesz kotlety, to nawilż dłonie wodą. Nie będą przyklejały się do dłoni. Jeśli chcesz zamiast bułki tartej użyj mąki pszennej. Alternatywą także może być kasza manna.

 

W jaki sposób upiec kotlety?

Na 200 stopni nagrzej piekarnik. Gdy piekarnik się już nagrzeje włóż blaszkę na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kotlety przez 30 minut. Nie trzeba obracać kotletów w trakcie pieczenia.

Zamiast piekarnika możesz użyć urządzenia Thermomix. Włącz tryb piecznie. W urządzeniu piecz przez 30 minut. Kotlety obróć w połowie czasu.

 

Kotlety podane w sosie z dodatkami.

 

Gdy danie podasz z sosem to smak jest o wiele lepszy. Sos śmietanowy idealnie będzie pasował do kotletów z piekarnika. Posiekaj zioła, czosnek dodaj sól i pieprz. Potem dodaj śmietanę. Przed końcem pieczenia wlej gotowy sos na blachę i piecz jeszcze przez 15 minut.

 

Kotlety podawaj z okraszoną smażoną cebulką ziemniaki. Podawać możesz również z kaszą, ryżem lub makaronem. Jako dodatek pasować będzie każda sałatka. Za każdym razem podawaj w inny sposób. Jako dekorację na danie użyj czegoś zielonego. Użyj np. kilka listków bazylii. W szybki i prosty sposób danie jest gotowe. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!