Pieczone Jabłka z Twarogiem – Delikatne, aksamitne nadzienie nie da o sobie zapomnieć.
284
Czy wiesz, że jabłka zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości nawet po obróbce cieplnej?
Pieczone jabłka są wchłaniane znacznie lepiej niż świeże, normalizują metabolizm węglowodanów, wzmacniają odporność, usuwają toksyny i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z pysznym, delikatnym nadzieniem twarożkowym zachwycisz zarówno domowników, jak i niespodziewanych gości. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
4 jabłka
200 g twarogu
50 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
wanilia lub cynamon do smaku
olej do smarowania naczynia do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj jabłka i dokładnie usuń nasiona ze środka, robiąc wgłębienie.
2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko, cukier, rodzynki, wanilię i kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Wydrążone w jabłkach miejsce wypełnij nadzieniem. Ułóż w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub blaszce, pokrytej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (do miękkości).
5. Upieczone, aromatyczne jabłka podawaj ze śmietaną lub cukrem pudrem.