Pieczone Jabłka z Orzechami – Chrupiące orzechowe wnętrze, to prawdziwe niebo w gębie.
2 906
Pieczone jabłka, oprócz swoich zdrowotnych właściwości, są niezwykle pomocne w leczeniu dysbiozy. Pektyny zawarte w jabłkach pomagają poprawić trawienie, co pozwala na jedzenie tego pysznego deseru bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Pyszne owocowe wnętrze i chrupiąca posypka, to prawdziwa bomba smaku. Do dzieła!
SKŁADNIKI
4 jabłka
50 g rodzynek
2 owoce figi
2 daktyle
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego imbiru
miód do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Rodzynki i figi zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Następnie osusz na papierowym ręczniku i drobno pokrój.
2. Pokrojone drobno orzechy i daktyle, wymieszaj z rodzynkami, figami i cynamonem.
3. Umyj jabłka, usuń dokładnie nasiona, robiąc w środku wgłębienie.
4. Wypełnij wgłębienia przygotowanym nadzieniem i zawiń każde jabłko w folię aluminiową, pozostawiając na górze mały otwór. Poukładaj jabłka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
5. Przed podaniem, posyp jabłka orzechami, wymieszanymi z miodem.