Pieczone Jabłka z Orzechami – Chrupiące orzechowe wnętrze, to prawdziwe niebo w gębie.

Pieczone jabłka, oprócz swoich zdrowotnych właściwości, są niezwykle pomocne w leczeniu dysbiozy. Pektyny zawarte w jabłkach pomagają poprawić trawienie, co pozwala na jedzenie tego pysznego deseru bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Pyszne owocowe wnętrze i chrupiąca posypka, to prawdziwa bomba smaku. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 4 jabłka
  • 50 g rodzynek
  • 2 owoce figi
  • 2 daktyle
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • miód do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rodzynki i figi zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Następnie osusz na papierowym ręczniku i drobno pokrój.
2. Pokrojone drobno orzechy i daktyle, wymieszaj z rodzynkami, figami i cynamonem.

 

3. Umyj jabłka, usuń dokładnie nasiona, robiąc w środku wgłębienie.
4. Wypełnij wgłębienia przygotowanym nadzieniem i zawiń każde jabłko w folię aluminiową, pozostawiając na górze mały otwór. Poukładaj jabłka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

 

5. Przed podaniem, posyp jabłka orzechami, wymieszanymi z miodem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!