Zasada pierwsza- nagrzej dobrze piekarnik:
Temperatura piekarnika powinna być 218 stopni dla idealnie upieczonych ziemniaków. Jest to idealna temperatura, do otrzymania chrupiących ziemniaczków.
Zasada druga- ugotuj wcześniej ziemniaki:
Jest to bardzo ważny krok. Obierz ziemniaki i na mniejsze kawałki pokrój (kształt zależy od Ciebie), i gotuj od momentu zagotowania przez 5 minut.
Zasada trzecia- podgrzej blachę
Gdy gotują się ziemniaki, mała ilość oleju wlej na blachę, następnie do nagrzanego piekarnika włóż na minut. Dzięki temu ziemniaki nie będą tłuste, gdyż nie wchłoną zimnego tłuszczu.
Zasada czwarta- potrząśnij ziemniakami.
Po upływie 5 minut gotowania odcedź ziemniaki, pozostawiając je w garnku. Zostaw je na 2 minut, po tym czasie przykryj pokrywką i mocno wstrząśnij. Ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz.
Zasada piąta- pieczenie.
Piecz przez 45-50 minut, Czas dobieraj od wielkości ziemniaków.
Posyp rozmarynem zanim włożysz do piekarnika, a po upieczeniu dokładnie posól. Smacznego!