Pieczona karkówka – Doskonały smak, który zachwyci każdego bez wyjątku

Poznaj przepis na wyjątkową, soczystą karkówkę ze majonezem i serem żółtym. Mięso przygotowane według tego przepisu zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

To unikatowe połączenie pysznej karkówki z ziemniakami, musztardą, serem i przyprawami.
Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie podczas uroczystego rodzinnego obiadu.

Potrzebujesz:
  • 5 grubych plastrów karkówki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebulę
  • 1/2 pęczka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczkę soli
  • pół łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie: 

1. Ziemniaki i cebule pokrój w plastry. Ułóż na blaszce i całość skrop olejem. Karkówkę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj olej i musztardę. Wymieszaj i odstaw do lodówki na około 10 minut.

2. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Schłodzoną karkówkę ułóż na przygotowanych w blaszce ziemniakach.
Posmaruj przygotowanym kremem majonezowo – jogurtowym.

 

3. Tak przygotowane mięso przykryj wilgotnym papierem do pieczenia i folią aluminiową. Zapobiegnie to utracie wody z mięsa i sprawi, że będzie ono wilgotne i soczyste.

4. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po 40 minutach zdejmij papier i folię i piecz jeszcze przez 15-20 minut do zarumienienia.  Smacznego! 

error: Content is protected !!