Pieczeń mięsna w cieście z jajkiem – Na moim świątecznym stole nie może jej zabraknąć.
Czasami się zastanawiam co jest gorszego czy zaplanować menu świąteczne czy to wszystko przygotować. Sałatki oraz przystawki są najłatwiejsze do zrobienia, ale schody się zaczynają z daniem głównym oraz z przygotowaniem dekoracji.
W środku ciasta znajduje się farsz mięsny, który jest nasycony bulionem. Gdy przekroisz ciasto wygląda pięknie. Aby wyglądało i smakowało jeszcze lepiej dodaj suszonych śliwek, zmielonych orzechów lub suszonych moreli. Dodatkiem jest żelatyna. Najlepiej nadaje się rosół z kurczaka. Wtedy świąteczne ciasto będzie smakowało jeszcze lepiej.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
7 jajek
-
400 g wieprzowiny
-
200 g mielonej wieprzowiny
-
140 g szynki
-
Cebula
-
1-2 g żelatyny
-
250 ml rosołu mięsnego
-
100 g smalcu
-
450 g mąki pszennej
-
4 łyżki mleka
-
150 ml wody
-
Łyżeczka szałwii
-
Pół łyżeczki sosu tabasco
-
3 łyżeczki soli
-
Do smaku czarny pieprz mielony
SPOSÓB PRZYYGOTOWANIA:
1.Przez 7,5 minuty gotuj w osolonej wodzie 6 jajek. Gdy już ostygną obierz je i na bok odstaw.
2. Drobno posiekaj szynkę oraz wieprzowinę, dodaj mielone mięso, w kostkę pokrojona cebulę oraz liście szałwii. Wlej sos Tabasco i przypraw solą oraz pieprzem, następnie wymieszaj dokładnie ręcznie. Do rondelka wlej mleko, wodę oraz smalec. Gotuj do momentu , aż smalec się rozpuści, pamiętaj aby cały czas mieszać.
3. dodaj 2 łyżeczki mąki , sól oraz otrzymaną mieszankę. Dokładnie zagnieć ciasto. Na dwie nie równe części podziel ciasto (2/3 raz 1/3). Tak jak pokazano na zdjęciu rozwiń.
4.W małym prostokącie zrób 3 otwory. Rozmiar ciasta musi być taki sam jak rozmiar blachy. Roztopionym smalcem posmaruj blachę, następnie posyp ją mąką. Duzy kawałek ciasta włóż do formy i na dnie go rozprowadź oraz na boki. Wiszące końce odetnij.
5. Do formy włóż połowę farszu. Na środku połóż cały rząd jajek. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i połącz ze sobą boki. Ubitym jajkiem posmaruj wierzch ciasta.
6.Piecz przez 40 minut w 200 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto będzie już zimne wstaw do lodówki na półtorej godziny. Żelatynę zalej zimną wodą , postępuj zgodnie z instrukcją. Odstaw ją na około 30 minut. Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i mieszaj do momentu ,aż się rozpuści. Wystudzoną żelatynę przełóż do cukierniczej strzykawki i namocz dokładnie ją ciasto, przelewając przez otwory. Na 12 godzin wstaw do lodówki.
Gdy mięsne ciasto będzie już odpowiednio upieczone możesz je pokroić. Warto poczekać, a później cieszyć się pysznym smakiem. Do nadzienia dodaj trochę więcej przypraw oraz soli. Aromat przypraw wycisza chłodzenie. Delikatna marynata się na pewno przyda.