Pasztet drobiowy wielkanocny- Zawsze przygotowuje go na święta. Od wielu lat , zawsze w taki sposób robię.
347
Na świątecznym stole zawsze musi pojawić się domowy drobiowy pasztet, z przepisu mojej babci.
Z niecierpliwością zawsze wyczekuje tego momentu, aż będę mogła przygotować danie , które uwielbiałam w dzieciństwie czyli pyszny drobiowy pasztet. Moja rodzina zawsze też się nim zajada i czekają z utęsknieniem na ten moment. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się , że jest bardzo pyszny!
LISTA SKŁADNIKÓW:
700-800 g fileta z kurczaka
60 g masła
Pół łyżeczki sody
Pół łyżki octu jabłkowego
5 jajek
Łyżeczka czosnku suszonego
Sól do smaku
Do smaku sezam
WYKONANIE:
1. W osolonej wodzie ugotuj umytego oraz oczyszczonego fileta z kurczaka do miękkości. Następnie wystudź go oraz na mniejsze kawałki pokrój.
2. Za pomocą miksera ubij jajka na wysokich obrotach. Fileta ugotowanego oraz roztopione masło zmiel za pomocą blendera.
3. Ubite jajka stopniowo dodawaj do masy mięsnej, następnie dodaj zgaszoną sodę w occie jabłkowym, do smaku dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Wysmaruj masłem prostokątną blachę , masę mięsną przełóż do niej, a sezamem posyp wierzch.
5. Piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach. Do całkowitego wystygnięcia pozostaw upieczony pasztet w piekarniku. To cały przepis!
Na ciepło lub na zimno zawsze smakuje pysznie. Zawsze musi pojawić się na moim świątecznym stole. Życzę smacznego!