Panierowana pierś kurczaka – Marynowany, soczysty kurczak w idealnej panierce

Mięso drobiowe jest uniwersalne i jednocześnie najchętniej kupowane. Czas przygotowania jest krótki i można przyrządzić go na nieskończenie wiele sposobów. Mięso piersi kurczaka jest delikatne i kruche, dlatego bardzo ważny jest krótki czas jego smażenia, aby nie zrobiło się suche i ciągnące.

 

 

Pierś kurczaka, marynowana i panierowana według tej sprawdzonej receptury zawsze jest miękka, delikatna i soczysta. Szybko i z minimalnego zestawu produktów, przygotujesz pyszny mięsny dodatek, który wprost rozpływa się w ustach…

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 łyżki stołowe skrobi
  • olej roślinny (do smażenia)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą i oczyszczoną pierś kurczaka pokrój w poprzek na zgrabne paski. Następnie, każdy pasek delikatnie obijamy ostrą krawędzią noża, po obu stronach, aby przyprawy lepiej się wchłonęły. Przełóż mięso do wygodnej miski.

 

2. Żółtka oddzielone od białek, przełóż do miski z piersią kurczaka. Potem dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i sól. Jeśli przyprawy, których używasz, zawierają już sól, uważaj aby nie przesolić mięsa. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do marynowania na co najmniej 20 minut.

 

3. Po ok. 10 minutach marynowania, posyp mięso skrobią i ponownie dokładnie wymieszaj. Skrobia sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.

 

4. Teraz ubij białka z szczyptą soli, na puszystą pianę. Każdy kawałek kurczaka, zanurzaj w białku i od razu smaż na rozgrzanej patelni z masłem przez ok. 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Gotowe!

 

 

Pierś kurczaka najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Mięso jest kruche, soczyste, wprost rozpływa się w ustach…Nawet tych najmłodszych pociech. Smacznego!

 

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!