Jeśli masz ochotę na cukinię a inne przepisy wydają się pracochłonne, nie martw się, wypróbuj ten przepis! Bez stania przy patelni! Soczyste z chrupiącą skórką są smaczne na ciepło i na zimno.
![]()
Oto nasze dwie propozycje:
Cukinia z przyprawami
SKŁADNIKI
-
3-4 młode cukinie
-
1 łyżeczka papryki
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka oleju
-
50 g twardego sera
PRZYGOTOWANIE
1. Cukinię pokrój w paski o długości 5 cm, posól.
2. W osobnej misce wymieszaj olej roślinny, przyprawy, tarty ser i posiekany czosnek. Zanurzaj cukinię w panierce i połóż na blaszkę do pieczenia lub ruszcie piekarnika.
3. Piecz cukinię w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 15-20 minut.
4. Podawaj jako gorącą przystawkę z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym. Smacznego!
Chrupiąca cukinia
SKŁADNIKI
-
2-3 młode cukinie
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka bułki tartej lub nasion sezamu
-
2 jajka
-
1 łyżka śmietany
-
0,5 łyżeczki chmielu-suneli (opcjonalnie)
-
0,5 łyżeczki kurkumy
-
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój kabaczek na paski o długości ok 5 cm. Posól i odstaw na 15 minut. Po odlaniu wody, jaka się wydzieli, usuń pozostałą wilgoć ręcznikiem papierowym.
2. Włóż osuszoną cukinię do woreczka z mąką i wymieszaj.
3. Wymieszaj bułkę tarta lub sezam z przyprawami.
4. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli.
5. Zanurzaj cukinię w jajku jeden po drugim, a następnie dobrze obtocz w mieszance z przyprawami.