Pałeczki serowe z kurczakiem – Genialna przekąska na każdą okazję. Nikt nie zostanie wobec nich obojętny.

Rewelacyjna przekąska, która świetnie smakuje i wygląda oryginalnie. Pięknie prezentuje się zarówno na spotkaniach towarzyskich, jak i na odświętnym lub uroczystym stole.

 

Pałeczki serowe z kurczakiem, mają jeszcze jedną zaletę. Przygotujesz ją w zaledwie 30 minut. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Twardy ser – 400 g
  • Jajko – 3 sztuki
  • Bułka tarta 200 g
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Papryka – do smaku
  • Czosnek granulowany – do smaku
  • Olej słonecznikowy – 1 l

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W miseczce, wymieszaj mąkę z solą i pozostałymi przyprawami. Ser pokrój w średnie paski, a fileta z kurczaka na cienkie plasterki.

 

2. Pasek sera, ułóż na plasterku fileta i zawiń ciasno wokół sera.

 

3. Każdą pałeczkę, obtocz najpierw w mące z przyprawami, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

 

4. Przed smażeniem, w pałeczki wbij patyczki do szaszłyków – będzie zdecydowanie łatwiej je wkładać i wyciągać.

 

5. Smaż pałeczki w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe!

 

Pałeczki serowe z kurczakiem, najbardziej smakują w towarzystwie ulubionych, najlepiej domowych – sosów – i oczywiście w doborowym towarzystwie przyjaciół i rodziny. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!