Rewelacyjnie puszyste ciasto z pysznym owocowym nadzieniem zachwyci każde podniebienie. Spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne.
1. Na małym ogniu w garnku zagotuj mleko, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Jak mleko przestygnie możesz rozpuścić w nim drożdże i dodaj łyżeczkę cukru, następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Do dużej miski wbij żółtka i zacznij mieszać je z cukrem, następnie dodaj rum , rozczyn z drożdży oraz pozostałą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, podczas zagniatania dodaj masło roztopione.
3. Zagniataj tak ciasto, aby nie przyklejało się do dłoni. Tak przygotowane ciasto odstaw przykryte na 30 minut.
4. Po upływie tego czasu zacznij formować kulki i przykryj je panowanie i odstaw na koleje 20 minut w ciepłym miejscu.
5. Na rozgrzanej patelni smaż na złoty kolor po obydwu stornach (w głębokim tłuszczu). Na ręczniku papierowym odsącz nadmiar tłuszczu.
6. Po usmażeniu, ulubioną konfiturę wypełnij przez małą dziurkę , posyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!