Na początku w misce wymieszaj jajko, jogurt, cukier i sól. Dodaj 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj. Do ciasta stopniowo dorzucaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj. Ciasto powinno być giętkie i elastyczne.
Gdy będzie to konieczne to dodaj trochę więcej jogurtu, mleka lub mąki. Zawiń go w folię i pozostaw na 25 minut. Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj (grubość ok. 1 centymetr). Przy pomocy szklanki lub kubka wytnij pierścienie, a następnie w każdym z nich kolejny pierścień, aby powstał kształt pączka z dziurką.
Wlej na patelnie odpowiednią ilość oleju i smaż przygotowanie pączki z obu stron, do momentu, aż się zarumienią. Gotowe pączki umieść na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posyp je cukrem pudrem.