Ogórki kiszone z musztardą to smaczna przekąska, którą wszyscy uwielbiają. Przepis.

Ogórki są najpopularniejszym warzywem konserwowym w polskiej kuchni. Można je stosować jako dodatek do obiadu, jako przekąskę między posiłkami lub jako przekąski na przyjęciach i spotkaniach.

A gdyby tak połączyć chrupiące ogórki i jeden z najczęściej stosowanych zimnych sosów – musztardę? Ogórki kiszone z musztardą są szybkie i pyszne! Te pikle można przygotować przy użyciu składników, które łatwo znaleźć w każdej kuchni.

Są to:

  • 4 kg ogórków,
  • 1 pęczek koperku.
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 200g cukru,
  • 2 łyżki soli
  • 200ml oleju roślinnego
  • 200ml octu,
  • 2 łyżki musztardy w proszku

Przygotować ogórki kiszone, myjąc warzywa w zimnej wodzie i pozostawiając je na 2 godziny. Ogórki należy pokroić na małe kawałki. Jeśli są duże, można je pokroić na 8 części. Jeśli są małe, można je pokroić na 4 części.

Wymieszaj płynne składniki z cukrem, musztardą, solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj z mielonym czosnkiem, a następnie z drobno posiekanym koperkiem.

Gdy składniki zostaną dobrze połączone, dodać do mieszanki ogórki i pozostawić na 3 godziny. Od czasu do czasu mieszać. Gdy nadejdzie odpowiedni czas, przełożyć ogórki do słoika o pojemności 1 l lub 1,5 l i zalać marynatą.

Nałożyć pokrywki na słoiki i gotować je przez 15 minut. Zawiń słoiki w ręcznik i pozostaw do ostygnięcia. Po dwóch godzinach można cieszyć się ogórkami!

error: Content is protected !!