Aby rano zajadać się przepysznymi ogórkami, wieczorem je odpowiednio nastawiam do zakiszenia. Przepis.

Jeśli chcę rano na śniadanie zjeść pyszne i chrupiące ogórki małosolne, to wstawiam je do kiszenia poprzedniego dnia na wieczór. Ten przepis zawsze się udaje, koniecznie wypróbuj!

 

Zawsze w sezonie ogórkowym całą rodziną zajadamy się przepysznymi ogórkami małosolnymi, zdradzę Ci jak przygotować je w ciągu jednej nocy. Ogórki bardzo szybko wchłaniają sól i aromaty zawarte w przyprawach, dlatego kilka godzin wystarczy, aby nabrały pożądanego smaku i idealnej chrupkości.

 

Składniki:

  • ok. 1,7 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 50 g kopru włoskiego
  • 5-7 średnich ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i zalej wodą, tak niech poleżą przez godzinę. Następnie odetnij końcówki, dzięki temu ogórki lepiej się zamarynują, będą bardziej aromatyczne. Obrany czosnek i koper włoski włóż na dno słoika (zostaw dwa parasole kopru). Możesz dodać również chrzan i liście porzeczek, to nada ogórkom jeszcze wyraźniejszy smak.

Teraz powkładaj ogórki do słoika, możliwie jak najbardziej ciasno, a następnie przykryj je pozostawionym koprem i posyp solą.

Teraz zalej ogórki zagotowaną wodą. Zakręć słoik pokrywką, delikatnie go  przekręć, aby rozprowadzić sól. Kiedy woda ostygnie, możesz wsadzić słoik do lodówki. Następnego dnia rano ogórki będą już gotowe i przepyszne. Podawaj jako dodatek do posiłku, albo jako samodzielną przekąskę.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!