Nalewka z imbiru- wystarczy kilka składników, a jej smakiem będziesz zachwycona. Od kiedy ją stosuje nie bolą mnie już stawy oraz głowa

Coraz częściej zaczynamy stosować imbir. Dodajemy go do potraw, herbat, , ale co najważniejsze możemy go wykorzystać do przygotowania leczniczej nalewki.

 

Imbir posiada wiele witamin, oraz ma odpowiednie właściwości lecznicze, dzięki którym w szybki sposób możemy usunąć wszelkiego rodzaju bóle jak i przeziębienia. Już od bardzo dawna imbir jest stosowany leczniczo.

Najczęściej imbir stosowany był przez Hindusów, Chińczyków oraz Tybetańczyków. To właśnie oni zaczęli go stosować w przypadku bólu stawów oraz bólu głowy.

 

Imbir zawiera między innymi wapń, żelazo, fosfor, potas, oraz witaminy z grupy B jak i witaminę A, C, E oraz K. Ma bardzo charakterystyczny smak oraz zapach, a jego działanie jest przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Dzięki stosowaniu imbiru znacznie polepsza się nasza odporność wpływa on korzystnie na nasz układ trawienny. Usuwa obrzęki, jest moczopędny oraz korzystnie wpływa na pojawiające się wzdęcia. Podczas przechodzącego przeziębienia działa on przeciwgorączkowo oraz bardzo rozgrzewająco.

Warto zauważyć, że działanie imbiru jest naprawdę duże, więc zacznijmy go stosować dużo więcej. Jednak pamiętajmy , żeby stosować go z głową.

Poniżej znajdziesz przepis na skuteczną oraz bardzo dobrą nalewkę imbirową. Już teraz Możesz przygotować ją sama.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 600 ml brandy
  • Sok z cytryny
  • 300 g korzenia imbiru
  • Miód

 

Czas przygotowania nalewki jest niestety długi, ale naprawdę warto. Na samym początku obierz dokładnie imbir, po czym pokrój go w plasterki. Pokrojony imbir włóż do słoika, po czym wlej do niego także alkohol. Tak przygotowany słoik przechowuj w ciemnym miejscu.

 

Po 14 dniach odcedź imbir. Po czym do otrzymanej mieszanki dodaj sok z cytryny oraz miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Gotową nalewkę pij zawsze przed posiłkiem 3 razy dziennie. Odpowiednie dawka to jedna łyżeczka.

Podczas męczącego Cię bólu głowy, możesz wypić dodatkową łyżeczkę przygotowanej nalewki. W przypadku utrzymania się zbyt długiego bólu, koniecznie spotkaj się z lekarzem.

 

Zamiast pić alkohol, koniecznie przygotuj sobie herbatę z dodatkiem imbiru. Zamiast alkoholu dodaj po prostu wodę. Przegotowanie naparu jest banalnie proste, wystarczy gotować wodę z pokrojonym imbirem przez pół godziny na małym ogniu.

 

Do przygotowanego chłodnego naparu dodaj miód oraz sok z cytryny. Taka herbatę pij kilka razy w tygodniu. Życzę zdrowia!

error: Content is protected !!